Kríza na Ukrajine znižuje atraktivitu Slovenska ako tranzitnej trasy

03.03.2014 Bratislava

Bratislava 3. marca (TASR) – Aktuálna situácia na Ukrajine výhľadovo znižuje atraktivitu využívania Slovenska ako tranzitnej trasy pre energetické komodity. Myslí si to analytik Peter Marčan z Inštitútu pre energetickú bezpečnosť.

Ak situácia na Ukrajine prerastie do vojnového konfliktu alebo Rusko zastaví dodávky na jej územie, Slovensko podľa Marčana príde o dodávky plynu z tohto smeru. "Do istej miery výpadok vieme nahradiť zo zásobníkov, časť z dovozu z Českej republiky. Výhľadovo to však znižuje atraktivitu využívania SR ako tranzitnej trasy pre energetické komodity, keďže takmer na mesiac presne po piatich rokoch od plynovej krízy v roku 2009 hrozí výpadok tranzitu cez SR," zhodnotil analytik.

Momentálny stav u nášho východného suseda podľa neho nahráva do karát alternatívnym trasám, ako sú fungujúci Nord stream a pripravovaný South stream, v ktorých má podiel a zároveň ekonomický záujem aj ruský plynárenský koncern Gazprom.

Rusko údajne uvažuje o tom, že pre pretrvávajúce nedoplatky Ukrajiny za dodávky plynu zruší zľavu, na ktorej sa obe krajiny dohodli v decembri minulého roka. Zníženie ceny za plyn približne o tretinu bolo súčasťou finančnej podpory Ruska pre Ukrajinu po tom, čo ukrajinská vláda odmietla podpísať očakávanú asociačnú dohodu s Európskou úniou, čo na Ukrajine vyvolalo vlnu krvavých protestov a odvolanie Viktora Janukovyča z postu prezidenta.

Gazprom v sobotu (1. 3.) uviedol, že Ukrajina mu za dodávky momentálne dlhuje okolo 1,55 miliardy USD (1,12 miliardy eur). Krajina počas februára prudko znížila odber plynu z Ruska, čo analytici označili za chybu. Ak by Rusi ceny plynu pre Ukrajinu opäť zvýšili, neskôr bude musieť zásoby dopĺňať za omnoho horších finančných podmienok.
 

Vyberte región